Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992. Στα πλαίσια του περιεχομένου και του μηνύματος της ημέρας αυτής,  την Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Ημερήσιο ΓΕ.Λ. Ζαχάρως εκδήλωση που διοργάνωσε η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Πύργου, κα. Μαζαράκη Μαρία και μέλη του επιστημονικού προσωπικού της υπηρεσίας σε συνεργασία με τη Δ/ντρια του ΓΕ.Λ. Ζαχάρως, κα. Αβραμίδη Αθηνά και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου.

Το σχολείο μας επισκέφθηκαν μέλη του εξειδικευμένου προσωπικού του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το δικαίωμα των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, για την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και για την αναγκαιότητα σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Αρχικά, προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους με περιεχόμενο σχετικό με το ουσιαστικό μήνυμα της ημέρας. Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήματα που έθεταν και οι δύο πλευρές με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας γόνιμος διάλογος. Κεντρικό θέμα και προβληματισμός αναδείχθηκε η απουσία ενσυναίσθησης που οδηγεί στη δημιουργία ενός κόσμου γεμάτου εμπόδια για την ομαλή συμβίωση των μελών μιας κοινότητας.


Ακολούθησαν βιωματικές δραστηριότητες με τις οποίες δόθηκε η ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριες να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθησή τους μπαίνοντας στη θέση των συμπολιτών τους με αναπηρία και να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς και τα συναισθήματα που τους προκαλούν αυτές οι δυσκολίες. Στην τελευταία φάση της εκδήλωσης, εργάστηκαν δημιουργικά για την από κοινού κατασκευή δύο μικρών αφισών με κεντρικό τους θέμα την έκφραση συναισθημάτων, και των ιδεών των μαθητών.

Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον στις δραστηριότητες και όλοι όσοι συμμετείχαμε λάβαμε το ισχυρό μήνυμα της ημέρας: πως επιδιώκουμε ένα σχολείο «βασισμένο στις αρχές της συμπερίληψης, όπου η διαφορετικότητα θεωρείται πλούτος και κάθε φωνή έχει τον χώρο της», ώστε να διαμορφωθούν πολίτες που αγωνίζονται «για ζωή με αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας».

Την ευθύνη για τη δράση ενημέρωσης είχαν

  1. η κα. Παναγιώτου Ειρήνη, Κοινωνικός Λειτουργός,  
  2. ο κ. Θεοχαρόπουλος Νικόλαος, Ειδικός Παιδαγωγός,
  3. η κα. Διαμαντοπούλου Αλίκη, φιλόλογος Ειδικής Αγωγής
  4. η κα. Παπανικολοπούλου Αμαλία, Φυσικός Ειδικής Αγωγής και
  5. ο κ. Μόκιας Νικόλαος, Ψυχολόγος